Elektrikli Boya Tabancasının Kullanım Şekli
Pratik boya tabancalarıyla çalışmak için tabancanın ucundaki hazneye boya koyuyor ve aleti fişe takıyorsunuz. Kompresör sayesinde hortumdan itilen basınçlı hava ile tabancaya bağlı boya haznesinden dışarıya boya püskürmesini sağlıyorsunuz. Çoğu modelde püskürme şiddetini farklı kademelere ayarlamak mümkün.
Avantajlar
Genel olarak herhangi bir boyama işini fırça ve ruloya oranla çok daha kısa sürede ve ton farkı olmadan bitirebilirsiniz.
Fırça ve boya ile ulaşmakta zorlandığınız veya detay gerektiren noktaları çok çabuk bir şekilde boyayabilirsiniz.
Boya akması, damlaması gibi bir sorun yaşamazsınız.
Pratik boya tabancalarının kullanımı kolay olduğundan amatörler için bile boya işi kolaylaşır, ‘boya yapmayı bilmek’ gerekmez. (Tabii boyanın kıvamını doğru tutturursanız.)
Kullanıcılar Nelerden Memnun Nelerden Şikayetçi?
Pratik boya tabancası kullananların şikayetlerinde en çok öne çıkan iki konudan ilki bu aletlerin çok gürültülü çalışması. İkinci konu başlığı ise etrafın toza bulanması. Bu nedenle pratik boya tabancalarının dış mekanda kullanıma daha uygun olduğunu söyleyenlerin sayısı az değil.
Gürültü
İç mekanda çalışacak olan ve gürültüden rahatsız olacağını düşünenler ürün satın alırken bu konuyu mağazaya danışmalı ve daha az ses çıkaran markalara yönelmeliler. Örneğin Paint Zoom Boya Tabancası (89,90 TL) ile Bosch PFS 55-280 Watt Elektrikli Boya Tabancası (209 TL) arasında epey bir fiyat farkı görülüyor. Ancak Bosch kullanıcıları çıkan sesten rahatsız olmadıklarını söylerken Paint Zoom kullanıcıları arasında kulaklıkla çalışmayı düşünecek kadar rahatsız olanlar var. Crown CT9490 Boya Tabancası da (81 TL) sessiz olduğu söylenen ürünler arasında.
Toz
Anlaşılan o ki, işin içine hava üfleyen ve boya püskürten bir alet girdiğinde boya fırçasıyla olduğu kadar temiz çalışmak kolay olmuyor. Açık havada değil ama kapalı alanda boya yapacakların baştan tedbirli bir şekilde çalışması gerekiyor. Sadece boya değil, odanın tozu da makine tarafından çekilip hava ile birlikte etrafa yayılıyor. Çalışılan mekanın boyama öncesi süpürülmesi faydalı olabilir.
Boya yoğunluğunu ve püskürtme şiddetini iyi ayarlamak da toza karşı alınabilecek tedbirlerden. İlk kullanımınızı makineye alışmak için yaparsanız sonrasında çok daha az sorun yaşarsanız.
Pratik Boya Tabancası Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Boya yaparken maske kullanın.
Etrafın toz ve boya olma ihtimaline karşı tedbir alın. Boyanacak alanın çevresini ve zemini mutlaka örterek koruyun.
Bu makinelerde hortumun yerinden çıkması ile ilgili şikayetlere rastlanıyor ancak hortum vidalarının iyice sıkıştırılmasıyla bu sorunu tekrar yaşamayanlar çoğunlukta.
Boya yoğunluğunu ne çok sıvı ne de çok katı olmayacak şekilde iyi ayarlamalısınız. Aksi takdirde boyanın akması ya da boyanın tabancayı tıkaması benzeri sorunlar yaşayabilirsiniz.
Ürünün uzun ömürlü olması için her kullanımdan sonra kullanım kılavuzunda önerildiği şekilde temizleyin. Aksi takdirde boya kalıntıları tıkanma yaparak sonraki kullanımlarda işinizi zorlaştırabilir. Genel kanı makinelerin temizliğinin gayet kolay olduğu.
Aldığınız makine ile hangi boya türlerinin kullanılabildiğine dikkat edin.
Bütün evi boyamakla sandalye boyamak arasındaki fark makineye yapacağınız yatırımı etkileyecektir. Ufak tefek işleriniz için ucuz ürünleri tercih edebilirsiniz ama boya işiniz çoksa bütçenizi daha yüksek tutmalısınız.
Pratik boya tabancaları 50 TL’den 900 TL’ye uzanan geniş bir fiyat aralığına sahiptir.